Nemeskeresztúr honlapja
Nemeskeresztúr honlapja
Menü
 
Térkép
 
Kapcsolódó oldalak
 
Tudakozók
 
Bertha Bulcsu
 
Facebook
Nemeskeresztúr

Reklámozd a saját oldaladat is
 
Keresztúr nevű települések
 
Hírek/Cikkek
Hírek/Cikkek : Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozója - Rákoskeresztúr

Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozója - Rákoskeresztúr

petrikeresztur.hu  2011.09.13. 18:34

Rákosmente 2011. augusztus 26-28. között rendezte meg a Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozóját. A Találkozóra Magyarországról és a határainkon túlról 24 Keresztúr nevű település, több mint 1000 vendég érkezett a XVII. kerületbe, mely harmadszor adott otthont az eseménynek. A nyitónapon 92 határon túli magyar tette le állampolgársági esküjét, amelyet Riz Levente, Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő olvasott elő.


 

A rendezvényen részt vett Dr. Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának elnöke, Kovács József Balatonkeresztúr polgármestere és a Szövetség elnöke, továbbá a Keresztúr nevű települések polgármesterei és a kerület testvérvárosainak küldöttségei. A vendégeket, érdeklődőket a kulturális bemutatóktól a szakmai előadásokon át a koncertekig változatos, érdekes programok várták.

A Keresztúr Nevű Települések Szövetségének története 1999-ben kezdődött. Észak-Magyarországon a Bodrog folyó áradásakor veszélyeztette, és részben elöntötte Bodrogkeresztúr alacsonyan fekvő településrészét, valamint több, a folyó melletti községet. Balatonkeresztúr község Önkormányzata testületi döntéssel anyagi, pénzbeli segítséget adott Bodrogkeresztúr község Önkormányzatának a károsult családok kárenyhítésére, megsegítésére. A két „távoli” Keresztúr között ezzel létrejött egy híd, egy kapocs, amely barátsággá, majd testvér-települési kapcsolattá alakult. A természeti csapás így lett összekötő és barátságot létesítő erő. Balatonkeresztúr és Bodrogkeresztúr községek önkormányzatai elhatározták, hogy megszólítják és meghívják a Keresztúrokat egy találkozóra, melyet 2000. szeptember 8-10. között tartottak meg. Rákoskeresztúr már az első találkozón részt vett. A hagyomány megmaradt, második alkalommal Rákoskeresztúr rendezte meg a találkozót.

Idén tizenkettedik alkalommal találkoztak a Keresztúr nevet viselő települések, melynek harmadszor adott otthont Rákoskeresztúr. 2011. augusztus 26-án (pénteken) 10 órakor vette kezdetét a nyitóesemény. Schmidt Pál köztársasági elnök levélben köszöntötte a meghívottakat. A házigazda Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő mellett Dr. Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos és Dr. Vizi E. Szilveszter, a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának elnöke mondott köszöntőt. Az eskütétel előtt a keresztúri delegációk képviselői az egységes magyar nemzet államhatárok feletti összetartozását jelképező facsemetét a településükről hozott földbe ültették. Ezt követően 92 határon túli magyar tett állampolgársági esküt.

A Szövetség a hagyományainak megfelelően Keresztúriakért Emlékérmet adományozott, melyet Mestyán Valéria Balatonkeresztúr címzetes főjegyzője és Simó Béla székelykeresztúri pedagógus, önkormányzati képviselő vehetett át Kovács József elnöktől.

Rákosmente Önkormányzata a Rákoskeresztúrért Díjat Hartmann Hubertné nyugalmazott tanügyi előadónak adományozta, aki munkájával és példamutatásával jelentős mértékben hozzájárult Rákoskeresztúr városrész szellemi és anyagi gyarapodásához.

 

Szombaton kulturális és sportprogramokkal folytatódott a Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozója. A részt vevő települések képviselői a sportpályán kaptak lehetőséget településük bemutatására, sor került a I. Rákosmenti Turul Kupa íjászversenyre

A Rákosmente Kerékpáros SE szervezésében kerékpáros városnézés volt, fogyatékkal élő társaink kiállítására pedig a Vigyázó Művelődési Házban került sor. A sportpályán lehetőség volt kipróbálni hagyományos népi játékokat és játszóeszközöket, miközben a nagyszínpadon egymást váltották a települések kulturális bemutatkozó programjai. A nagy meleg ellenére kitartó nagyszámú közönség hálás tapssal jutalmazta a produkciókat, melyek közül kiemelkedett a rákosmenti VonZ Art produkciója.

A nézők az esti órákban Palcsó Tamás előadását, majd az R-GO koncertjét és az azt követő tüzijátékot tekinthették meg.

A Keresztúr nevű települések XII. nemzetközi találkozója vasárnap – a rákoskeresztúri evangélikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel – véget ért.Találkozó legközelebb 2012.-ben az 1700 lelket számláló Sajókeresztúron. Nevünk és szívünk összeköt.

Linkek:

Tizenkettedik alkalommal találkoztak a Keresztúr Nevű Települések (pillanatképekkel)

Gazdag program szombaton is a Keresztúr találkozón (képgalériával)

Szikora Róbert néhány korty vörösborral „hangolt” a keresztúri R-Go koncertre (video)

Keresztúrok ha találkoznak… (XVII.ker. Online Hírhatár) galériával

Keresztúr találkozó - lakossági fotók

Fotóriport: Keresztúr találkozó - 2. nap

Fotóriport: Kisvonattal Rákosmentén (szombat)

 

 
Naptár
2020. Június
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Herczeg László: Nemeskeresztúr évszázadai

Bemutató 2011.06.04.

http://www.martinuskiado.hu/termekek/228/nemeskeresztur_evszazadai

 
Orvos kereső
 
Patika kereső
 
Testtömeg kalkulátor
 
Betegséglexikon
 
Kapcsolat

Hivatalos e-Mail:

nemeskeresztur.onkormanyzat@gmail.com

 

 

 

 

 

 
Számláló
Indulás: 2004-05-06
 

Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!