Nemeskeresztúr honlapja
Nemeskeresztúr honlapja
Menü
 
Térkép
 
Kapcsolódó oldalak
 
Tudakozók
 
Bertha Bulcsu
 
Facebook
Nemeskeresztúr

Reklámozd a saját oldaladat is
 
Keresztúr nevű települések
 
Hírek/Cikkek
Hírek/Cikkek : Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozója - Rákoskeresztúr

Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozója - Rákoskeresztúr

petrikeresztur.hu  2011.09.13. 18:34

Rákosmente 2011. augusztus 26-28. között rendezte meg a Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozóját. A Találkozóra Magyarországról és a határainkon túlról 24 Keresztúr nevű település, több mint 1000 vendég érkezett a XVII. kerületbe, mely harmadszor adott otthont az eseménynek. A nyitónapon 92 határon túli magyar tette le állampolgársági esküjét, amelyet Riz Levente, Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő olvasott elő.


 

A rendezvényen részt vett Dr. Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának elnöke, Kovács József Balatonkeresztúr polgármestere és a Szövetség elnöke, továbbá a Keresztúr nevű települések polgármesterei és a kerület testvérvárosainak küldöttségei. A vendégeket, érdeklődőket a kulturális bemutatóktól a szakmai előadásokon át a koncertekig változatos, érdekes programok várták.

A Keresztúr Nevű Települések Szövetségének története 1999-ben kezdődött. Észak-Magyarországon a Bodrog folyó áradásakor veszélyeztette, és részben elöntötte Bodrogkeresztúr alacsonyan fekvő településrészét, valamint több, a folyó melletti községet. Balatonkeresztúr község Önkormányzata testületi döntéssel anyagi, pénzbeli segítséget adott Bodrogkeresztúr község Önkormányzatának a károsult családok kárenyhítésére, megsegítésére. A két „távoli” Keresztúr között ezzel létrejött egy híd, egy kapocs, amely barátsággá, majd testvér-települési kapcsolattá alakult. A természeti csapás így lett összekötő és barátságot létesítő erő. Balatonkeresztúr és Bodrogkeresztúr községek önkormányzatai elhatározták, hogy megszólítják és meghívják a Keresztúrokat egy találkozóra, melyet 2000. szeptember 8-10. között tartottak meg. Rákoskeresztúr már az első találkozón részt vett. A hagyomány megmaradt, második alkalommal Rákoskeresztúr rendezte meg a találkozót.

Idén tizenkettedik alkalommal találkoztak a Keresztúr nevet viselő települések, melynek harmadszor adott otthont Rákoskeresztúr. 2011. augusztus 26-án (pénteken) 10 órakor vette kezdetét a nyitóesemény. Schmidt Pál köztársasági elnök levélben köszöntötte a meghívottakat. A házigazda Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő mellett Dr. Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos és Dr. Vizi E. Szilveszter, a Bethlen Gábor Alap Kollégiumának elnöke mondott köszöntőt. Az eskütétel előtt a keresztúri delegációk képviselői az egységes magyar nemzet államhatárok feletti összetartozását jelképező facsemetét a településükről hozott földbe ültették. Ezt követően 92 határon túli magyar tett állampolgársági esküt.

A Szövetség a hagyományainak megfelelően Keresztúriakért Emlékérmet adományozott, melyet Mestyán Valéria Balatonkeresztúr címzetes főjegyzője és Simó Béla székelykeresztúri pedagógus, önkormányzati képviselő vehetett át Kovács József elnöktől.

Rákosmente Önkormányzata a Rákoskeresztúrért Díjat Hartmann Hubertné nyugalmazott tanügyi előadónak adományozta, aki munkájával és példamutatásával jelentős mértékben hozzájárult Rákoskeresztúr városrész szellemi és anyagi gyarapodásához.

 

Szombaton kulturális és sportprogramokkal folytatódott a Keresztúr Nevű Települések XII. Nemzetközi Találkozója. A részt vevő települések képviselői a sportpályán kaptak lehetőséget településük bemutatására, sor került a I. Rákosmenti Turul Kupa íjászversenyre

A Rákosmente Kerékpáros SE szervezésében kerékpáros városnézés volt, fogyatékkal élő társaink kiállítására pedig a Vigyázó Művelődési Házban került sor. A sportpályán lehetőség volt kipróbálni hagyományos népi játékokat és játszóeszközöket, miközben a nagyszínpadon egymást váltották a települések kulturális bemutatkozó programjai. A nagy meleg ellenére kitartó nagyszámú közönség hálás tapssal jutalmazta a produkciókat, melyek közül kiemelkedett a rákosmenti VonZ Art produkciója.

A nézők az esti órákban Palcsó Tamás előadását, majd az R-GO koncertjét és az azt követő tüzijátékot tekinthették meg.

A Keresztúr nevű települések XII. nemzetközi találkozója vasárnap – a rákoskeresztúri evangélikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel – véget ért.Találkozó legközelebb 2012.-ben az 1700 lelket számláló Sajókeresztúron. Nevünk és szívünk összeköt.

Linkek:

Tizenkettedik alkalommal találkoztak a Keresztúr Nevű Települések (pillanatképekkel)

Gazdag program szombaton is a Keresztúr találkozón (képgalériával)

Szikora Róbert néhány korty vörösborral „hangolt” a keresztúri R-Go koncertre (video)

Keresztúrok ha találkoznak… (XVII.ker. Online Hírhatár) galériával

Keresztúr találkozó - lakossági fotók

Fotóriport: Keresztúr találkozó - 2. nap

Fotóriport: Kisvonattal Rákosmentén (szombat)

 

 
Naptár
2020. November
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Herczeg László: Nemeskeresztúr évszázadai

Bemutató 2011.06.04.

http://www.martinuskiado.hu/termekek/228/nemeskeresztur_evszazadai

 
Orvos kereső
 
Patika kereső
 
Testtömeg kalkulátor
 
Betegséglexikon
 
Kapcsolat

Hivatalos e-Mail:

nemeskeresztur.onkormanyzat@gmail.com

 

 

 

 

 

 
Számláló
Indulás: 2004-05-06
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ